Jdi na obsah Jdi na menu

Tvarování Adenium obesum

27. 1. 2013

 

        Tvarování Adenium obesum
Jak jsme si v předchozích článcích řekli, tak Adenium obesum a její příbuzní jsou velmi vhodné rostliny do panelákových bytů, vytápěných ústředním topením, neboť velmi dobře snášejí vysoké teploty celoročně a především suchý vzduch. Mají však jeden velký nedostatek, jedná se o rostliny, které v přírodě rostou v podobě velkých keřů, nebo menších stromů. V bytě pak zvláště při vyšších teplotách a dostatku světla, rostou velmi rychle a brzy by nás dokázaly z bytu vystěhovat.
Vzhledem k tomu, že tyto rostliny jsou velmi tolerantní k ořezávání, lze každoročním seřezáváním větví donutit rostliny k větvení a jakémusi druhu, tvorby bonsají, i když je nedonutíme k vytváření větví v místech, kde jsme si to přáli, přesto se tímto způsobem dají tyto atraktivně kvetoucí rostliny natolik kočírovat, že se dají dlouhodobě v bytech pěstovat.
Seřezávat tyto rostliny lze kdykoliv a to i během zimy, za předpokladu že je máme v teplé místnosti s dostatkem světla. Jestliže se rozhodneme k řezu rostliny, musíme si uvědomit několik zásad, které musíme dodržet:
1.     1. Rostliny jsou jedovaté, a proto je nutné dodržovat hygienické bezpečnostní opatření. Nože, které používáme, nepoužíváme v kuchyni pro přípravu potravin. Při řezání je lépe použít ochranné rukavice a především je nutné dbát na to, aby se šťáva rostlin nedostala na naše sliznice a do očí. Po skončení práce je nutné veškeré pomůcky a ruce důkladně omýt vlažnou vodou a mýdlem.
2.     2. Před řezáním, musíme důkladně vydesinfikovat řezný nástroj, nejlépe technickým lihem. Řez provádíme pokud možno jedním tahem, aby byl co nejhladší. Lze použít i nůžky na stříhání větví, vznikají však při tomto použití větší pahýly než při řezu nožem. Ránu osušíme ubrouskem, nebo toaletním papírem, vydezinfikujeme lihem a nejlépe zasypeme hliníkovým práškem. Lze použít také balzám Arbosan. Tímto opatřením zabráníme vzniku nežádoucích hnilob a vnikání vody do ořezaných větví.
3.     3. Před vlastním ořezem je nutno rostlinu na řezání připravit. Rostlinu určenou pro ořez necháme bez zálivky až substrát, ve kterém je zasazena, je vcelku vyschlý. Po ořezání rostlinu nezaléváme také cca3 dny až řezné plochy dostatečně zaschnou. A pak mírně zalijeme.
4.     4. Rostliny, které pěstujeme celoročně v teplých bytech, je nejlépe seřezávat v průběhu února, aby začátkem března, kdy už je více světla nasadily výhonky a v průběhu jara vykvetly. Vlastní seřezávání pak provádíme nejlépe nad třetí jizvou po listu, neboť v místech kde opadly listy, nejčastěji raší výhonky a tak se můžeme dočkat u větších rostlin i třech výhonků z jedné větve.
5.     5. Závěrem ještě jedna rada, když řežete větev nožem, veďte řez tak, aby váš palec byl níže, než kde nůž odřízne větev a vy jste se nepořezali potřísněným nožem.
 
Nyní několik ukázek seřezaných rostlin, focených 2 dny po řezu. Obě rostliny jsou roubenci.
beze-jmena.jpg 
 
Další skupinou obrázků ukazuji, jak po ořezu začínají na rostlině vyrážet nové výhonky (celkem 10) a jak jejich vývoj pokročil po 14 dnech
    beze-jmena3.jpg
 
Rostlina v předjaří takto ostříhaná později kvetla (druhý obrázek).

 beze-jmena1.jpg